Je lichaam maakt vitamine D aan als je in de zon bent, maar vitamine D zit ook in voeding. In Nederland hebben we helaas ook veel grijze regenachtige dagen en de bewuste keuze voor een vegetarische of veganistische lifestyle, houdt ook in dat we vaak extra supplementen moeten slikken om de alle vitamines binnen te krijgen. Maar waar wat is de toegevoegde waarde van die vitamine D nou eigenlijk?
Laten we beginnen om te kijken wat vitamine D nou eigenlijk is. Vitamine D is namelijk een zeldzame vitamine, dit is namelijk één van de twee vitamines die je lichaam zelf aanmaakt. De lever, nieren en cellen zetten twee versies van vitamine D om in actieve vorm. Het steroïde hormoon/actieve vorm 1,25-dihydroxyvitamine D (ook wel Calcitriol), eventuele overschot wordt opgeslagen in het vetweefsel voor toekomstig gebruik.
Vitamine D2 (ergocalciferol) komt binnen via plantaardige bronnen. En de krachtige vitamine D3 (cholecalciferol) wordt geproduceerd door blootstelling aan zon, via dierlijke producten of supplementen.
Maar als ons lichaam zelf vitamine D aanmaakt, is dat dan niet voldoende? Je zou denken van wel, en in principe kan ons lichaam dat ook, maar doet dat niet. Dat komt in ons geval door de het klimaat (niet voldoende zonuren) en in de warme landen door het gebruik van SPF beschermende producten (welke je absoluut moet blijven gebruiken) die de zon blokkeert. Daarnaast leveren te weinig van onze voedingsproducten voldoende vitamine D. Laten we in de voordelen van deze vitamine duiken:
Tijdens de wintermaanden zijn we vaak verkouden en hebben we sneller een griepje. Grote kans dat dit komt door een vitamine D-tekort. De vitamine speelt namelijk een belangrijke rol bij het stimuleren van het immuunsysteem, het stimuleert de activiteit van cellen die vechten tegen bacteriën en virussen.
Naast het beschermen tegen virussen, ondersteund vitamine D3 ook herstel bij huidwonden. D3 beschermt tegen infectie en helpt het herstelproces opstarten.
Als je dacht dat enkel calcium hetgeen is waar je botten sterk van worden, you're wrong... Calcium heeft namelijk zijn vriend vitamine D nodig om je botten sterk te maken. Zonder vitamine D zou calcium namelijk bijna nutteloos zijn. Waarom? Omdat D de opname van calcium uit het voedsel en supplementen reguleert en de beweging in en uit botten stuurt. Als er niet voldoende D bij de calcium zit wordt slechts 10% tot 15% van de calcium door het lichaam opgenomen. Als D is toegevoegd wordt 30% calcium door het lichaam opgenomen.
Sterke botten zijn uiteraard van groot belang om in beweging te blijven. Wist je dat overtollig vet vitamine D absorbeert en niet beschikbaar maakt voor botten en spieren?
Uit onderzoek van de Havard School of Public Health blijkt dat mensen met hoge vitamine D waarde minder kans hebben om bijvoorbeeld MS te ontwikkelen. In het onderzoek werd ook ontdekt dat vitamine D de sterkste bescherming biedt bij mensen jonger dan 20 jaar.
Ondanks deze onderzoeken wordt vitamine D niet gezien als een wondermiddel dat wordt voorgeschreven om bijvoorbeeld MS te voorkomen.
Maar als we ons niet goed beschermen tegen de zon kunnen we toch juist huidkanker krijgen? Dat klopt, maar de zon kan meer goed dan kwaad doen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die in een zonnigere streek wonen minder kans maken op eierstokkanker dan vrouwen die in een kouder klimaat leven. Het verschil in blootstelling aan de zon, waardoor er verschil in de vitamine D-spiegels is, verklaart waarom de vrouwen uit de zonnigere streken beter waren beschermd.
Niet alleen eierstokkanker, maar ook darmkanker is een van de type kanker waar minder risico op is in de zuidelijke streken.
Zoals we aan het begin al vertelde, wordt Vitamine D in het lichaam omgezet naar een steroïde hormoon. Dit tast dus ook het spierweefsel aan. Calcitriol bindt aan specifieke receptoren die worden aangetroffen in spiercelmembranen en spiercelkernen. Wanneer Calcitriol zich bindt, verbetert dit de spiercontractie en eiwitsynthese, wat de opbouw van spiereiwit is.
Deze receptoren zijn verantwoordelijk voor grotere bieromvang en kracht. Hoewel je het type vitamine D-receptoren van je spieren niet kan veranderen, kan voldoende vitamine D er wel voor zorgen dat deze receptoren geactiveerd worden voor optimale spierfunctie, groei en kracht.
Een studie van de Washington University School of Medicine (St. Louis) onderzocht de relatie tussen vitamine D-spiegels, cognitieve prestaties en stemming bij ouderen. Een vitamine D tekort werd geassocieerd met depressie en verminderde cognitieve prestaties. Dus ook voor als je scherp, geestig en intelligent wilt zijn (en blijven) is vitamine D een goede ondersteuning.
Dat is erg persoonlijk, welk dieet volg je? Hoe donkerder je huid, hoe minder zonlicht jouw lichaam al toe laat, etc. Te veel is ook niet goed, gemiddeld gezien kan je 2000 IE (50 mcg/µg) aanhouden. Voor gericht advies staan ons team graag voor je klaar!