We hebben erg lang geluk gehad met het mooie en warme weer maar de temperatuur is inmiddels flink gedaald en het vriest weer in de nacht. Het is weer koud! En heb je er wel eens goed over nagedacht dat je spieren dan ook koud zijn? Als je spieren koud zijn worden ze strakker, vermoeider en minder productief worden dan tijdens de zomer. Met als gevolg dat we ons lichaam meer belasten en we een beperkte mobiliteit hebben tijdens het sporten.
Ga maar eens na wat je doet als je het koud hebt. Je spant je spieren aan, haalt je schouders op of buigt voorover om jezelf te 'beschermen' tegen de kou. En juist om onszelf te beschermen tegen de koud is een goede warming up van belang.
Je bent vast wel eens direct met je training begonnen toen je net van je fiets af kwam, waarschijnlijk ging je hele work -out toen een stukje minder goed. Je energie was vast lager, prestaties was minder en je voelde je wat stijver. Als je spieren koud zijn, zijn ze minder goed voorbereid. Die warming up zorgt er voor dat je spieren soepel worden en betere prestaties leveren gedurende je gehele work-out.
Warmte maakt je spieren los en zorgt dat ze ontspannen. Dit helpt schade aan je spieren en eventueel letsel voorkomen. Warme spieren reageren namelijk ook sneller dan koude. Dit is cruciaal om flexibel te blijven tijdens jouw work-out.
Ook een warming up kan aan jouw persoonlijke voorkeuren en trainingsstijl worden aangepast. Maar met even rekken en een paar squads (zonder gewicht) gaan het niet doen als je tot op het bot bevroren bent. Zet een goed plan op, dit kan samen met jouw trainer, wat er voor zorgt dat je goed warm en flexibel bent om zo de beste prestaties te boeken.
Begin de warming up met een lage intensiteit, zoals joggen of een dynamische rekoefening. Plan vervolgens een oefening die bij jouw work-out past in. Leg day? Stretch dan wat meer je benen. HITT op het programma staan? Pak dan eerst even een minuut of 10 tot 15 de crosstrainer of loopband zodat je goed warm bent.
Ook je outfit kan helpen van het krijgen en behouden van een goede lichaamstemperatuur en warme spieren. Draag bijvoorbeeld verschillende lagen. Zo kan je ook een laag uit doe wanneer je het warmer krijgt. Ook het dragen van stoffen die lang nat blijven zijn niet je beste vriend voor dit weer (denk aan katoen). Katoen blijft lang nat door zweet (of die ene regenbui waar je net doorheen gefietst bent). Waardoor je langer duurt voor je warm wordt en ook sneller kou vat als je weer naar buiten gaat.
Een warme maaltijd of warm drinken zowel voor en na de training kan je uiteraard ook goed helpen om een goed energielevel te bereiken en behouden. Het drinken van een warme kop groene thee voor je training voorziet je lichaam van antioxidanten.
Maak eens een lekkere warme soep of bouillon voor jezelf. Dit is een geweldige maaltijd voor tijdens de winter, boordevol vitamines en antioxidanten om je spieren te helpen herstellen na de work-out.